StartUpStart Blog

Jakými základy by se měl řídit každý angel investor?

  • Pro investory

Angel investice jsou vždy velmi individuální. Angel investor totiž může být prakticky každý a cesta k tomu, aby se člověk angelem stal, je pokaždé jiná. Všichni investoři ale mají stejný minimálně jeden cíl. Vydělat. Jen každý volí jinou strategii a orientuje se v jiném prostředí. Jaké jsou ale základní principy, které by měl dodržet skutečně každý, kdo chce investovat do projektu?

Investuje do lidí

K tomu, aby angel vybral tu správnou investici, tak jeho rukama projde většinou desítky projektů, které soutěží o to, zda investora zaujmou. V této fázi je nejdůležitější myšlenka, kterou projekt na trh přináší. Z pohledu investora je ale nejdůležitější následující část a to, zda za projektem stojí ti správní lidé. Je potřeba, aby si každý angel investor uvědomil, že primárně investuje do týmu daného projektu, nikoli projektu samotného. Ten se bude vyvíjet a je celkem časté, že se fungování projektu v průběhu času změní. Vyberte si proto ty správné lidi, kteří takovou cestu zvládnou.

Neinvestujte jen peníze

Stále více projektů si začíná uvědomovat, že chtít od investora pouze finanční kapitál je málo. Finance jsou palivem pro fungování startupu, ale pokud chcete, aby vše skutečně fungovalo, tak je potřeba dodat projektu daleko více. Hlavní jsou především osobní zkušenosti a know-how, které se dané oblasti týká.

Nastavte mantinely hned na začátku

Při zakládání nových společností, které našly investora, často dochází k tomu, že jsou obě strany neopatrné a nepřemýšlí dostatečně do budoucna. Jak pro angel investora, tak tvůrce projektu, je důležité, aby mantinely jejich vztahů a kompetencí byly jasně nastaveny od samotného začátku. Byznys je především o lidech a běžně se stává, že si členové týmu přestanou rozumět, ale je důležité, aby bylo jasně stanoveno, co se může a co nikoli.

Spoluinvestujte

Pokud jste angel investor začátečník, investujte s někým, kdo má již více zkušeností a případně může projektu přinést nějaké specifické know-how, které jej posune ještě o kus dál. Vy tak snížíte částku, kterou do projektu investujete, a sníží se také riziko. Samozřejmě za předpokladu, že investujete s tím správným partnerem.

Podobné články

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používaním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používaním souboru cookie. Více informací
OK