StartUpStart Blog

Do jakých projektů vstupují angel investoři?

  • O startupech

Máte nápad a začínáte uvažovat o jeho realizaci, ale zároveň vám chybí informace o tom, jaké projekty mohou být pro angel investory skutečně zajímavé. Jedno pravidlo je jasné – vždy se věnujte tomu, čemu sami věříte, ale pro informaci je dobré se podívat, jaké trendy v oblasti angel investic převažují.

S tímto průzkumem přišla v roce 2016 sekce Center for Venture Research z americké univerzity Paul College. Průzkum se prováděl celosvětově a vzhledem k tomu, že je někdy těžké odhalit, kdo je angel investor a kdo nikoli, tak data mohou být zkreslena, ale minimálně se jedná o velmi zajímavé údaje.

Podle průzkumu bylo v roce 2016 na celém světě celkem 297 880 angel investorů, kteří za období jednoho roku proinvestovali 21,3 milardy dolarů. Tato čísla jsou ještě zajímavější v porovnání s předchozím rokem, tedy 2015, kdy hodnoty byly ještě vyšší a proinvestovalo se o 13,5 procenta více, než v roce 2016.

Co se týče jednotlivých sektorů, do který angel investoři vkládali své finance, tak nejpopulárnější byl, podle očekávání, sektor zaměřený na vývoj Software. Jeden investor ze čtyřech investoval své prostředky právě do vývoje softwaru, a jeden investor z pěti investoval do medicínských technologií.

Většina investičního kapitálu byla vkládána do společností v seedové fázi, celkem se jednalo o 41% prostředků, které byly na angel investice použity a startupy v USA, které v roce 2016 získaly investici, vytvořily více než čtvrt milionu nových pracovních míst. Zajímavou hodnotou je i průměrná výše angel investice, která činila 330 000 USD, zhruba tedy 6,5 milionu korun, výměnou za průměrný podíl ve výši 12,3%.

Podobné články

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používaním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používaním souboru cookie. Více informací
OK