StartUpStart Blog

7/7 - Průběh investice – na co se připravit pro jednání s investory?

  • Pro startupy

V posledním dílu našeho seriálu se podíváme na to, co je potřeba si ujasnit, pokud se rozhodnete, že pro svůj projekt skutečně zvažujete partnerství s investorem. Vstup investora do projektu může být velkým přínosem pro jeho rozvoj, zároveň ale často ztrácíte určitý část vlivu na směřování projektu a tak je dobré se předem zamyslet, co Vám tento krok přinese.

Jaký typ investora mě zajímá?

Předtím, než se vůbec začnete pokoušet shánět investora, je dobré si uvědomit, jaký typ partnerství preferujete. Obecně se dá rozdělit na angel investory a venture capital fondy. V tomto dělení také záleží na Vašem projektu, protože zejména kapitálové fondy mají jasnou představu, do jakých projektů chtějí investovat. Doporučujeme si udělat průzkum, do jakých projektů ten který investor vstoupil, abyste si mohli udělat představu o tom, jaké jsou Vaše šance. Pokud nebudeme dělit investory do těchto kategorií, tak lze obecně konstatovat, že investor Vám může přinést kapitál, know-how, nebo strategické partnerství. Díky tomuto rozdělení bude pro Vás snazší se zorientovat a určit, co přesně pro svůj projekt hledáte. Následující dvě otázky zmíněné níže v článku Vám mohou pomoci vše upřesnit.

Co mohu investorovi nabídnout?

Abyste si mohli správně zodpovědět otázku na to, co můžete investorovi nabídnout, je potřeba vžít se do jeho kůže. Hodně projektů si často myslí, že investor je nějaký mecenáš, kterému by se Váš projekt měl líbit a jeho časem a prostředky Vás podpořit. Je důležité si uvědomit, že to, co investora živí, je dělat správná rozhodnutí a zhodnotit své prostředky. To je jeho hlavním cílem. Pokud tedy chcete před investora předstoupit, je nutné dokázat, že máte dostatečné znalosti na to, abyste mohli projekt úspěšně vést a také to, aby návratnost pro investora dávala smysl. Na základě všech těchto parametrů dojdete k tomu, jaká investiční částka Váš projekt pomůže zlepšit a jak velkého podílu jste ochotni se ve prospěch investora vzdát. Velice často se stává, že si projekty říkají o příliš málo peněz a může pak docházet k tomu, že zkrátka dojdou finance. Proto doporučujeme jak projektům, tak investorům zvážit, zda vyšší investice nepovede k větší šanci na úspěch.

Jaké mám od investora očekávání?

Ať už je Váš projekt v rané fázi, nebo již fungující firma, jedná se především o Vaši aktivitu. Do projektu jste vložili spoustu času, energie i financí a při jednání s investorem na to vždy pamatujte. Jednání s investorem bývají často velice tvrdá, na to je třeba se připravit a mít pádné argumenty pro to, proč na svých požadavcích trváte. V druhé řadě je také dobré si určit, co od investora očekáváte. Jestli Vám jde pouze o finance a žádné know-how, nebo naopak. Vždy doporučujeme, abyste zvolili takového investora, kterému je Váš obor svým způsobem blízký a může Vám tak předávat cenné rady a zkušenosti. Dbejte také na to, abyste s investorem komunikovali co nejlépe, je v zájmu obou stran, aby projekt úspěšně fungoval.

Kolik času si mám na hledání investora vyhradit?

Odpověď na tuto otázku je velice individuální, ale obecně lze čas spojený s hledáním investora rozdělit na dvě poloviny. První částí je příprava dokumentů, které budou všechny investory zajímat. V první řadě se jedná o byznys plán, ve kterém musí být jasně pojmenováno, čím se Váš projekt zabývá, jaká je konkurenční situace a další aspekty, kterým jsme se věnovali v předchozím díle. V přípravné fázi buďte co nejvíce pečliví, protože tyto podklady budete pravděpodobně prezentovat většímu množství investorů a ušetříte si tak v budoucnu čas při jednáních. Samotná komunikace s investorem mezi prvním představením projektu investorovi a realizací investice může být velice rychlá, v řádu pár týdnů, až po několikaměsíční vyjednávání. Najít vhodného investora bývá často časově náročné, nebojte se proto obrátit na Startupstart.

Podobné články

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používaním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používaním souboru cookie. Více informací
OK